Ett av världens största mysterier

Jag hoppas att jag ska få uppleva öppnandet av Qin Shi Huangdis grav. Ni kanske inte känner till honom till namnet men säger jag terrakottarmén vet ni nog vad jag pratar om. Kinas första kejsares grav. Myterna och legenderna avlöser varandra men det finns ändå ganska säkra källor. Bara hundra år efter att kejsaren dött skrevs ett dokument ner. Viskningar om kvicksilverfloder och armborst som utlöses med avancerad teknik får Indiana Jones att verka rena rama barnfilmen.

Graven öppnas inte idag pågrund av att det inte finns någon säker konserveringsmetod. Det ska finnas rum fyllda av skatter och säkerligen flera dokument.

Vissa utgrävningar har skett i de yttre områdena. Förutom terrakottaarmén har avbildade akrobater och tjänstefolk, även de i naturlig storlek hittats.

Med moderna metoder vet de att inuti gravhögen finns ett rum. Kvicksilverhalterna är på sina håll upp till 50 gånger högre än normalt. Det som är nedtecknat verkar alltså stämma.

Vad jag hoppas att få leva och veta vilka skatter som gömmer sig där inne. Eller ännu bättre, tänk om jag fick resa tillbaka i historien och se allt då det var nytt. Vilken prakt det måste ha varit.
bxbxb

Comments are closed.