Ester Blenda Nordström – sedan länge bortglömd pionjär

Härmed deklarerar jag mig som tant. Jag har kommit så långt att jag inte längre kan sitta och läsa i annat än hyfsat sittriktiga fåtöljer så det blir att leta efter möbler på nätet. Samtidigt känns det lite klent att behöva en bekväm fåtölj när man läser Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström. Vilken kvinna och vad mycket dagens kvinnor har att tacka henne och de andra pennskaften för. Inte nog med att de förändrade journalistiken och förde in en helt ny berättarstil i så väl kortare artiklar som längre reportage, de slogs samtidigt för kvinnlig rösträtt och ett mer jämlikt samhälle. Dessutom inspirerade Ester Blenda Nordström en annan välkänd författare, Astrid Lindgren. Fast jag tycker att Ester Blenda som wallraffade som piga, levde tillsammans med samer i Lappland, deltog i expeditioner till Sibirien och följde utvandrarna till det förlovade landet i väst, är lite mer beundransvärd. Hon är en kvinna som jag väldigt gärna hade velat möta.

Omslaget till boken Ett jävla solsken

Comments are closed.