dec 19

Mer böcker

En härlig överraskning i helgen! En av mina bekanta som flyttar från hus till lägenhet har gett mig ett antal lådor med böcker som de inte längre har plats till. En del av samlingen finns kvar i ett förråd Södertälje. Jag ser verkligen fram emot att se vad mer som finns där när jag har chansen att titta förbi. Jag vet att det kommer att ta tid att gå igenom allt, men det känns som en rolig utmaning när man som jag älskar böcker. Och vem vet, kanske hittar jag något riktigt kul!

Det är något speciellt med återbruk. Jag känner mig tacksam över att få den här möjligheten och hoppas att jag kan ge något av det jag samlat på mig när jag en gång behöver flytta härifrån. Så om du också har någon som flyttar eller som vill bli av med saker, tveka inte att fråga. Du kanske hittar något som du verkligen gillar!

Så nu ska jag ta mig an lådorna och se vad jag hittar. Jag kommer att uppdatera er om mina fynd!

jan 04

Att följa sina drömmar

Ni kommer väl ihåg att jag håller på att skriva en bok? Det är två egentligen, men den ena har långt kvar tills den kan kallas bok. Den ena är faktiskt färdig nu. Jag sitter dock och håller på den och har hamnat i ett slags tillstånd av mindervärdeskomplex och frågar mig själv om jag verkligen har mod att skicka in boken till ett förlag. Det enda som kan hända är att den blir refuserad. Jag vill så gärna att den ska ges ut men samtidigt har Jag en annan konstig känsla och det är att det känns som att jag är på väg att ge bort rättigheterna till mitt lilla barn till någon annan. Att följa sina drömmar kan verkligen vara läskigt. Även om min man förstår mig så småskrattar han och säger att då får vi väl ta ett företagslån hos till exempel svea.com och starta vårt eget bokförlag. Han är inte dum, min man.

En kvinna som ser tankfull ut

mar 26

Avsked, för ett tag…

Igår var jag och tog avsked av en kär vän. Inte ett definitvit avsked utan mer ett ”på återseende.” Om jag säger Norge staffetläkare så förstår ni direkt vad jag menar. Norge betalar läkare så bra att många väljer att flytta dit.

Min väninna hade middag så vi var ett glatt gäng. Det kommer att bli tomt utan henne. Skype och tekniska lösningar i all är men det väger inte upp en kopp kaffe och tjatter i verkliga livet.

Jag gav henne två böcker som avskedspresent. Först en reseguide till Norge. Norge har en fantastisk natur och nu kommer hon minsann att få chansen ”att gå på tur” i underbara miljöer.

Sedan gav jag henne också en bok av Ibsen. Boken ”Peer Gynt” blev det. Vi har ett inbördes skämt om den boken, mest för att hon aldrig läst den. Peer Gynt räknas som ett av de största norska verken så nu måste hon ju läsa den.
peer

jan 29

Pekpenna till telefonen

Att bli gammal är inte det lättaste. Nu är jag inte urgammal, åtminstone inte enligt mig själv. Jag tycker jag hänger på bra i den nya tekniken som kommer. Jag har både en läsplatta och mobiltelefon. Jag läser ofta tidningar på nätet och ibland händer det att jag laddar ner en bok. Måste erkänna att jag fortfarande föredrar böcker i pappersformat.

Ett problem som jag upplever med mobiltelefonerna är att texten är så liten. när jag läser kan jag förstora men när jag ska skriva är det värre. Jag tyckte det var problem med knapptelefonerna och än värre är det med dessa skärmar. Jag trycker på en bokstav och en annan blir skriven. Jag har beställt hem en pekpenna från nordicink.se som passar till detta ändamål så förhoppningsvis kommer det att gå bättre i framtiden.

När jag växte upp fanns det pekpinnar och det var betydligt större än pekpennorna. Jag undrar just om lärare i klassrum använder pekpinnar idag?
pekpinne

nov 01

The Whistleblower

Jag föredrar att läsa en god bok. Trots detta känner jag att jag måste ge er ett filmtips i vintermörkret. The Whistleblower är en film som jag tycker att de flesta bör se. Det är en verklighetsbaserad film med Rachel Weisz i huvudrollen.

Filmen baseras på den amerikanska polisen Kathryn Bolkovacs upplevelser precis efter kriget i Bosnien. De som är och ska skydda ortsbefolkningen visar sig vara bovarna i dramat. Det handlar om trafficking och hur kvinnor smugglades över gränserna. En sevärd film.

Kathryn Bolkovac har även en blogg som ni kan kika på.

okt 12

Vitsiga bankrånare

Jag kan inte låta bli att tycka att det var bättre förr. Nu vill jag givetvis inte tillbaka till stenåldern, men folk var betydligt trevligare förr. Till och med bankrånarna var uppfostrade. Fast då var det hårda straff också. Arbetsläger i tre månader för att stjäla ett par skor.

Ett av de mest omskriva rånen i svensk historia är bankrånet i Linköping 1854. De rånarna hade lämnat en lapp som löd;

”Vi länsat haver Östgötha Bank
och mången rik knös torde blivit pank.
Vi lämna dock en tredaler kvar
ty hundar pissar på den som inget har.”

Sedan levde rånarna loppan för pengarna i staden så det var en barnlek för polisen att spåra dem. Rånarna var Nils Strid, Lars Ekström och Johan Isaksson.
kkkddd

Nils Strid fick domen 120 piskrapp och utvisning på livstid till Amerika. Det sägs att banken betalade resan över Atlanten.

Den svenska historien är full av små berättelser som denna. Just detta rån är ett av världens största. Värdet var i dagens pengar 40 miljoner. Ni kan läsa mer om detta spektakulära rån i denna artikel.

sep 18

Lotusfötter

Kvinnor har i alla världsdelar alltid eftersträvat ett onaturligt ideal. Det kan vara en lång hals, korsettmidjan eller stora bakdelar. I Kina ansågs det väldigt länge vara vackert med små fötter. En kvinna med stora fötter skulle förbli ogift och däför band många kinesiska kvinnor sina fötter. Detta kallas för lotusfötter. I dag är det mest gamla kvinnor som lever med lotusfötter.

Lotusfötter innebär att tårna är brutna och ligger under foten. En kvinnas fötter bands ofta redan i sjuårsåldern för att inte skulle bli stora. Sedan kunde de vara bunda under väldigt lång tid, för vissa i hela livet. I dag är det svårt att förstå hur något sådant kunde anses vackert.
hhhuu
lfö
Fast om 50 år franmåt i tiden är nog inte skönhetsidealen samma som i dag. Kanske förstår vi inte hur kvinnor kunde utsätta sig för att operera in silikon i läppar och bröst precis lika lite som vi förstår hur de kunde binda sina fötter eller operera bort revben för att få så smal midja som möjligt!

aug 26

Det är aldrig försent för något nytt

Denna sommar har jag lärt mig att kasta med kastspö. Det går med andra ord att lära en gammal hund att sitta. Jag har föredragit att meta eftersom kroken alltid fastnar i ett träd bakom mig när jag försöker att svinga ett kastspö. Fast i år fick jag experthjälp av en sportfiskare och hej och hå så roligt det blev att fiska. Vem kunde tro att jag skulle börja med flugfiske som gammal!

Det är fantastisk roligt och nästan varje kväll har jag och gubben åkt och fiskat. Ja inte de kvällar det spöregnat men lite regn spelar mig ingen roll. Nästan lite skönt eftersom det blir betydligt mindre insekter när det börjar att regna.
djid

Att kasta med kastspö kräver sin teknik men som med allt annat så är det ju enkelt när man kan. Vilken otrolig skillnad det är att få hjälp av någon som är expert. Sedan är det även skillnad på utrustningen. En fiskeutrustning behöver inte kosta mycket pengar utan det handlar istället om att hitta vad som passar just dig. Det finns exempelvis spön för nybörjare, linor som inte trasslar sig så lätt exempelvis. Jag köpte ett spö när jag insett hur roligt detta var. Har inte hunnit använda det så många gånger men de få gånger jag varit ute med det känner jag mig otroligt nöjd. Är ni osäker så fråga om råd av de som kan mycket om fiske.

maj 20

Resa till Rumänien

Det finns inget bättre sätt att lära sig om livet än att resa. Sedan anser jag att man får ut mer av resan om man är påläst om resmålet. Rumänien är ett fantastiskt land i Europa dit många reser eftersom de får mycket för pengarna. Det är framförallt billiga weekendresor till Bukarest som vi svenskar reser till. Bukarest är en fantastiskt stad med starka influenser från öst.

Ett tips från mig är att stanna lite längre i Rumänien och ta några utflykter. Varför inte besöka den legendariska staden Sighisoara?
Sighisoara
Ni kanske inte har hört talas om denna stad men ni har defenitivt hört talas om en av dess invånare. Vlad Tepes, mannen som sägs vara Dracula. Sighisoara är staden där Vlad Tepes ska ha bott, och över staden syns ett torn som idag är ett museum. Sighisoara har även en medeltida stadsdel som är en av få obebodda medeltida stadsdelar i Europa. Denna stadsdel är upptagen på världsarvslistan som UNESCO sammanställer.

Sighisoara ligger i mitten av Rumänien och alltså i det kända distriktet Transylvanien. Så se till att stanna lite längre på er Rumänienresa och upptäck även andra delar än enbart Bukarest. Rumänien har en underbar natur med den mäktiga bergskedjan Karpaterna.

apr 11

Gifter i köket

Tack och hej till mina husgeråd i plast. Nu åker de ut en gång för alla. Att plast inte är bra vet de flesta, men hur skadligt det faktiskt är har nog få kunskapen om. Naturskyddsföreningen har gjort en sammanfattning om plastens effekter och alla bör läsa den. Även om din plastpincett tål höga grader så kommer den att ”svettas” ut gifter. Dessa gifter kan ge cancer och är dessutom hormonstörande. Aldrig tidigare har människan haft så svårt att få barn som idag. Kanske är det just gifterna från plast som ligger bakom hormonrubbningarna?

Idag har jag börjat min plastrensning i köket. Har gjort en stor beställning på nätet. Har beställt Kitchen time kökstillbehör i metall och trä. Träslevar är betydligt bättre än de i plast och skadar inte pannornas botten som vissa metallredskap kan göra. Läste att cancer kommer att öka med 90% de närmaste 30 åren och alla bör vi agera för att skapa ett friskare samhälle. Ett steg är alltså att börja med att rensa ut den onödiga plasten som vi har i våra hem. Använd glas, trä eller metallredskap istället. Plasten är helt onödig.
ddde