Mar 26

Avsked, för ett tag…

Igår var jag och tog avsked av en kär vän. Inte ett definitvit avsked utan mer ett ”på återseende.” Om jag säger Norge staffetläkare så förstår ni direkt vad jag menar. Norge betalar läkare så bra att många väljer att flytta dit.

Min väninna hade middag så vi var ett glatt gäng. Det kommer att bli tomt utan henne. Skype och tekniska lösningar i all är men det väger inte upp en kopp kaffe och tjatter i verkliga livet.

Jag gav henne två böcker som avskedspresent. Först en reseguide till Norge. Norge har en fantastisk natur och nu kommer hon minsann att få chansen ”att gå på tur” i underbara miljöer.

Sedan gav jag henne också en bok av Ibsen. Boken ”Peer Gynt” blev det. Vi har ett inbördes skämt om den boken, mest för att hon aldrig läst den. Peer Gynt räknas som ett av de största norska verken så nu måste hon ju läsa den.
peer

Apr 11

Gifter i köket

Tack och hej till mina husgeråd i plast. Nu åker de ut en gång för alla. Att plast inte är bra vet de flesta, men hur skadligt det faktiskt är har nog få kunskapen om. Naturskyddsföreningen har gjort en sammanfattning om plastens effekter och alla bör läsa den. Även om din plastpincett tål höga grader så kommer den att ”svettas” ut gifter. Dessa gifter kan ge cancer och är dessutom hormonstörande. Aldrig tidigare har människan haft så svårt att få barn som idag. Kanske är det just gifterna från plast som ligger bakom hormonrubbningarna?

Idag har jag börjat min plastrensning i köket. Har gjort en stor beställning på nätet. Har beställt Kitchen time kökstillbehör i metall och trä. Träslevar är betydligt bättre än de i plast och skadar inte pannornas botten som vissa metallredskap kan göra. Läste att cancer kommer att öka med 90% de närmaste 30 åren och alla bör vi agera för att skapa ett friskare samhälle. Ett steg är alltså att börja med att rensa ut den onödiga plasten som vi har i våra hem. Använd glas, trä eller metallredskap istället. Plasten är helt onödig.
ddde

Okt 19

Ales stenar

Det närmar sig nobelpriset för varje dag. En av mina favoritdiktare är Anders Österling. Hans ord är som det godaste bakverket för själen. Han skriver så vackert att jag skulle kunna ringa en mäklare i Lomma och flytta direkt till Skåne.

Där kusten stupar mellan hav och himmel
har Ale rest ett jätteskepp av stenar,
skönt på sin plats, när axens ljusa vimmel
med blockens mörka stillhet sig förenar,
en saga lagd i lönn
vid brus av Östersjön,
som ensam vet, vad minnesmärket menar.

För det är just om Skånes underbara natur som Österling ofta återkommer om i sina skrifter. Kanske inte så konstigt eftersom han föddes i Skåne och det var här han kom i kontakt med författare som August Strindberg. Österling föddes 1884 i Helsingborg men växte upp i Malmö. Studierna gjorde han i Lund så han flyttade runt en hel del. Hans far var förläggare åt både August Strindberg och Ola Hansson.

I sluten ordning dessa gråa hopar
stå vakt från hedenhös; och folket säger
att backen spökar – att den gnyr och ropar
i senhöstmörkret som ett krigiskt läger.
Ty mitt i bondens jord
har Ale gått ombord
på dödens skepp, det sista som han äger.

1919 blir Österling chef på Svenska Dagbladet och flyttar därför till Stockholm. Samma år blir han vald till Svenska Akademien. Han är den pesron som suttit längst på plats 18. det var dock först år 1941 som han blev vald till Akademiens ständiga serkreterare.

Storvulen handlingskraft behärskar kullen.
Järn mötte brons, när äventyret hände.
Sjökungens skepp, som sitter fast i mullen,
gör här sin långfärd intill tidens ände.
Det har blott sten till stäv
och moln till segelväv,
men är trots allt de fria skeppens frände.

Som poet och författare har han lämnat efter sig en hel del. Ofta är det romantiska skildringar men även naturskildringar. Han skrev exempelvis om Norrland men det var i Skåne hans hjärta fanns. Det märks tydligt i dikterna. Han vann flera priser.

En brigg på väg till Skagerak och Dover
i disigt fjärran glider tyst om knuten
av närmsta sten, och medan platsen sover
har seglaren tillryggalagt minuten.
I detta skådespel
vet ingen, vilken del
som just förflyter eller är förfluten.

Österling blev riktigt gammal, nästan hundra år. Hans verk lever kvar och beskrivningarna om Skåne är otroliga. För er som vill kunna uppleva Österlen, Ales stenar, Möllan och havet på riktigt så kan jag tipsa er om Landgren.

Kring skepp och gravskepp glittrar böljeskummet
mångtusenårigt och mångtusenmila,
och tiden byter hälsningar med rummet
i seglens rörelse och blockens vila,
och marken strör sin blom
kring stentung ålderdom,
och lärkan slår, och Skånes somrar ila.

hshshhs

Sep 20

Jackie Collins

En författare som betytt mycket för litteraturen är Jackie Collins. Ni kanske inte är beredda att hålla med? Hon är ingen Dostojevskij men jag lovar er att fler har läst hennes böcker.
Hennes bäcker fick benämningen tantsnusk eftersom de inte ansågs fina nog för salongerna. Trots detta har flera av hennes böcker filmatiserats.

Jag vet inte om det är för hon var kvinna som hennes verk nedvärderas. Se som Lisa Marklund eller Camilla Läckberg som manliga kollegor ofta pratar negativt om. Anledningen är att de säljer otroligt många böcker men de anses inte vara mästerverk.

Det är br amed blandad litteratur anser jag. Många orkar inte läsa Dostojevskij utan vill ha en mer lättläst bok. Collins verk tilltalade många och hon sålde mer än 500 miljoner böcker. Inte illa för en som skrev tantsnusk.

Idag gick tyvärr Jackie Collins bort i sviterna av bröstcancer.
dhuhd

Aug 26

En ärad författare

Oscar Wild var en betydelsefull författare. Jag tror väl att alla har läst något av honom. Jag hoppas det åtminstone. Det verkar som att många har gjort det när jag tänker på hans grav åtminstone.

Det finns nog ingen annans författare som har en gravsten som måste skyddas från pussande vandaler.

huhn

Jag tror faktiskt att Oscar wild ler lite grann där upp när han ser hur omtyckt han är än idag. Eller kanske som han skulle sgat med egna ord ”Who, being loved, is poor?”

Dec 30

En stund för mig själv

Mannen har åkt in till stan för att handla bildelar hos Mekonomen. Kylan har gjort bilen väldigt trögstartad. I dag när det är öppet passade han på att fixa lite ärenden innan nyårsfirandet drar igång. Jag tar tillfället i akt och myser för mig själv med en god bok. Det blir en spännande bok denna gång, av Nesser. Jag har haft den på ljudband och tänkt lyssna på den när jag är ute på promenad. Fast jag ångrade mig redan efter första kapitlet. Det blir så mörkt ute fort nu och lyssna på en deckare som handlar om att bli förföljd visade sig vara ett misstag. Jag var livrädd när jag kom hem. Då är det bättre att mysa framför en brasa och äta lussebullar samtidigt. Även om jag gillar ljudböcker föredrar jag att läsa en vanlig bok. Då är det min röst i mitt huvud och jag kan föreställa mig hur personerna pratar på ett helt annat sätt. När jag åker långt med bilen brukar jag dock ändå alltid lyssna på ett ljudband. Det gör resan mycket trevligare, så länge bilen rullar på bra förstås.
hdnif

Maj 22

Kvinnan i rummet

Jag har blivit kär i Jussi Adler-Olsen. Han skriver helt otroligt bra. Just nu läser jag ”kvinnan i rummet” vilket är en riktig pulshöjdare. Den är så spännande att jag fick lov att logga in här och blogga för att få lite distans.
Är ni på jakt efter en bok till stranden eller lata sommardagar kan jag rekommendera denna eller någon av hans andra böcker.
hdhdd