Jan 29

Pekpenna till telefonen

Att bli gammal är inte det lättaste. Nu är jag inte urgammal, åtminstone inte enligt mig själv. Jag tycker jag hänger på bra i den nya tekniken som kommer. Jag har både en läsplatta och mobiltelefon. Jag läser ofta tidningar på nätet och ibland händer det att jag laddar ner en bok. Måste erkänna att jag fortfarande föredrar böcker i pappersformat.

Ett problem som jag upplever med mobiltelefonerna är att texten är så liten. när jag läser kan jag förstora men när jag ska skriva är det värre. Jag tyckte det var problem med knapptelefonerna och än värre är det med dessa skärmar. Jag trycker på en bokstav och en annan blir skriven. Jag har beställt hem en pekpenna från nordicink.se som passar till detta ändamål så förhoppningsvis kommer det att gå bättre i framtiden.

När jag växte upp fanns det pekpinnar och det var betydligt större än pekpennorna. Jag undrar just om lärare i klassrum använder pekpinnar idag?
pekpinne

Okt 12

Vitsiga bankrånare

Jag kan inte låta bli att tycka att det var bättre förr. Nu vill jag givetvis inte tillbaka till stenåldern, men folk var betydligt trevligare förr. Till och med bankrånarna var uppfostrade. Fast då var det hårda straff också. Arbetsläger i tre månader för att stjäla ett par skor.

Ett av de mest omskriva rånen i svensk historia är bankrånet i Linköping 1854. De rånarna hade lämnat en lapp som löd;

”Vi länsat haver Östgötha Bank
och mången rik knös torde blivit pank.
Vi lämna dock en tredaler kvar
ty hundar pissar på den som inget har.”

Sedan levde rånarna loppan för pengarna i staden så det var en barnlek för polisen att spåra dem. Rånarna var Nils Strid, Lars Ekström och Johan Isaksson.
kkkddd

Nils Strid fick domen 120 piskrapp och utvisning på livstid till Amerika. Det sägs att banken betalade resan över Atlanten.

Den svenska historien är full av små berättelser som denna. Just detta rån är ett av världens största. Värdet var i dagens pengar 40 miljoner. Ni kan läsa mer om detta spektakulära rån i denna artikel.

Sep 18

Lotusfötter

Kvinnor har i alla världsdelar alltid eftersträvat ett onaturligt ideal. Det kan vara en lång hals, korsettmidjan eller stora bakdelar. I Kina ansågs det väldigt länge vara vackert med små fötter. En kvinna med stora fötter skulle förbli ogift och däför band många kinesiska kvinnor sina fötter. Detta kallas för lotusfötter. I dag är det mest gamla kvinnor som lever med lotusfötter.

Lotusfötter innebär att tårna är brutna och ligger under foten. En kvinnas fötter bands ofta redan i sjuårsåldern för att inte skulle bli stora. Sedan kunde de vara bunda under väldigt lång tid, för vissa i hela livet. I dag är det svårt att förstå hur något sådant kunde anses vackert.
hhhuu
lfö
Fast om 50 år franmåt i tiden är nog inte skönhetsidealen samma som i dag. Kanske förstår vi inte hur kvinnor kunde utsätta sig för att operera in silikon i läppar och bröst precis lika lite som vi förstår hur de kunde binda sina fötter eller operera bort revben för att få så smal midja som möjligt!

Dec 02

Det sitter i väggarna

Hur i all sin dar har jag kunnat missat TV-programmet det sitter i väggarna?

Det får mig att önska att jag bodde i ett soldat-torp mitt ute i ingenstans och under vintrarna så bär jag ved. Sedan eldar jag så att det sprakar härligt från brasan

Ett fantastisk program för alla er som gillar inredning, tips och historia. Vem gör inte det?

Det är par som precis har köpt ett nytt hus. Det kan handla om en bostad i vackra Mölndal eller i Vadstena. Eftersom det är historia inblandat handlar det givetvis inte om en nyproduktion.

Paret får tips om hur de renoverar huset. Det är allt om hur de målar tak till hur de kittar fönster.
hdududdd

Sedan berättar fantastiske Christopher O’Regan om husets historia och om människorna som levde där. Det är fascinerande historier om hus som varit bordeller, om kända smugglare om Evert Taube sjunger om och soldater som stred mot Napoleon.

Vi har fantastiska hus i Sverige som ofta är väldigt gamla. Här ger Christopher O’Regan sina tips om hur det går att forska om ditt hus.

Feb 14

En gammal kärlekshistoria

dyydd
Det är alla hjärtansdag och vad är bättre en än hejdundrande kälekshistoria. Den är kanske inte lika känd som vissa andra men den är helt klart värd att berättas och den är över tusen år gammal. Det är historien om Héloïse och Pierre Abélard. Héloïse bodde hos sin farbror som lät henne studera. Hennes lärare blev den oerhört populära Pierre Abélard. Pierre var betydligt äldre än Héloïse, mer än 20 år. Han var dessutom adlig och känd i Paris. Fast kärleken känner inga gränser och han blev snabbt förälskad i den 17-åriga studenten.

Ni kanske undrar hur det går att veta så mycket om detta kärlekspar? Det är för att de brevväxlade. De skrev kärleksbrev till varandra.
”Kyssarna var fler än meningarna i texten, händerna sökte sig oftare innanför kläderna än till böckerna” är ett citat av Pierre Abélard angående deras privatlektioner.
atyta
Det gick som det gick och efter ett tag föddes en son, Astrolabius. De gifte sig i hemlighet men här kommer det som blir kärlekssagans största misstag.
Pierre Abélard var som jag skrev en framstående man i samhället. För att inet sätta käppar i hjulet för en framtida karrär så förnekade Héloïse att de gift sig.
Det fick hennes farbror rasande. Han var så arg att han lejde några män att kastrera Pierre.
Parets slipttrades i skam och båda sökte sig närmare gud. Héloïse blev nunna och Pierre blev munk. I klostret kunde Pierre undervisa. Han startade en skola som han skänkte till Héloïses nunneorden. Det var sista gången de såg varandra.
Efter båda hade dött begravdes de sida vid sida. Än idag ligger de brevid varandra. En tragisk kärlekshistoria där omgivningen och anseende sätter käpper i hjulet för lyckan.
dtdtddydy

Feb 13

Fredagen den trettonde

Idag är det fredag den trettonde. En otursdag för många. Genom historien har många olyckshändelser skett precis idag. En som jag tänket lägga lite fokus på är Jacques de Molays död. De flesta har nog inet hört talas om honom. Däremot vet alla vilka tempelriddarna var. Jacques de Molay var tempelriddarnas siste stormästare. Han avrättades fredagen den trettonde 1314 i Paris. Han dog genom att han brändes levande på bål.
duiuuud
Anledningen till att han dömdes till döden var att den franske kungen hade en stor pengaskuld till tempelriddarna. Han kunde inte betala tillbaka dem så någon måste göras.
Tempelriddarna som härjat i mellanöstern hade tagit hem stora rikedomar. Kungen vände dears vistelse mot dem och sade att tempelriddarna hade börjat att dyrka de hedniska gudarna. Jacques de Molay erkände detta under tortyr. Han drog sedan tillbaka erkännandet och sa att han get falska vittnen enbart för att slippa tortyren. Från lågorna kunde Parisborna höra hur Jacques de Molay svor över den franske kungen.
duiududddd

Fredagen den trettonde innebar alltslå slutet för tempelriddarna. Fast deras mytomspunnenhet har aldrig förvunnit. Kanske är det få som minns personerna men alla känner till dem.

Vad hände med den franske kungen Filip IV då?
Han var en typisk medeltida grym kung som förutom tortyren av tempelriddarna även förföljde judarna. Han omnämns i historen som Filip den rättvisa eller järnkungen. Fast vinnarna skriver som bekant historien.
dyyydyd

Sep 25

En underbar dag på livrustkammaren

Idag tog jag tåget in till Stockholm och har haft en makalös dag. Idag fick jag kunskapen om hur det var att leva som Elizabeth I. Det var gratis att besöka livrustkammaren och Monica Sargren höll föredrag om kläderna. Det var mycket intressant. Det går en föreställning som heter Maktspel som jag verkligen rekommenderar. Det är en av de bästa utställningar jag har sett. Fast då älskar jag gamla kläder. Vissa kostymer är filmrekvisita från en TV-serie som heter Game of Thrones. Denna utställning pågår till 4 januari, så ni har fortfarande lite tid på er.
dd
Nej nu är det dags att göra lite nytta trots att klockan är så mycket. Imorgon bär det nämligen iväg till Göteborg.

Jul 15

Ett spännande liv som Ebba Brahe

En kvinna i historien som jag skulle önska att jag kunde byta några veckor med är Ebba Brahe.

Hon är känd i Sverige förts och främst för att Gustav II Adolf var kär i henne och sedan via hennes giftermål med Jacob De la Gardie.
Tillsammans med hennes make fick hon hela 14 barn.

Det jag tycker är intressant med henne är hennes känsla för affärer. Hon skötte flera affärer, gods, järnbruk men ägnade sig även åt politik.
brahe
Hon verkar minst sagt ha haft ett spännande liv mellan alla barnafödslar.

Det som är intressant med alla kungliga älskarinnor är att det ofta har betydligt större befogenheter och friheter än vad drottningarna har. Däremot lever de även ett betydligt farligare liv eftersom det snabbt kan svänga. Fann kungen en ny intressantare person kunde de snabbt bli av med vad de fått och blev sedan hånade vid hovet. Detta var dock inte något som drabbade Ebba Brahe.

Maj 31

Makalösa Marilyn Monroe

man
Jag skulle verkligen vilja leva en dag i Marilyn Monrores liv. Jag vet att hon var djup deprimerad och olycklig så inte en av de dagarna. Fast en dag då hon var på bra humör och kände lycka skulle jag gärna vilja gå i denna vackra kvinnas skor.