Mar 26

Avsked, för ett tag…

Igår var jag och tog avsked av en kär vän. Inte ett definitvit avsked utan mer ett ”på återseende.” Om jag säger Norge staffetläkare så förstår ni direkt vad jag menar. Norge betalar läkare så bra att många väljer att flytta dit.

Min väninna hade middag så vi var ett glatt gäng. Det kommer att bli tomt utan henne. Skype och tekniska lösningar i all är men det väger inte upp en kopp kaffe och tjatter i verkliga livet.

Jag gav henne två böcker som avskedspresent. Först en reseguide till Norge. Norge har en fantastisk natur och nu kommer hon minsann att få chansen ”att gå på tur” i underbara miljöer.

Sedan gav jag henne också en bok av Ibsen. Boken ”Peer Gynt” blev det. Vi har ett inbördes skämt om den boken, mest för att hon aldrig läst den. Peer Gynt räknas som ett av de största norska verken så nu måste hon ju läsa den.
peer

Mar 23

En bok – flera berättelser

bokuy
Denna bild är så sann. Du och jag kan läsa samma bok men ändå så tolkar vi den helt annorlunda. Vi ser personerna helt olika. Ibland kan vi sympatisera med olika gestalter i boken. Hur vi målar upp miljöerna i berättelsen är unika för varje individ. Det är därför böcker är så otroliga.

Jan 15

Boktips 2016

Tänkte bara tipsa er om TIME har rankat 35 böcker som alla borde läsa under sin livstid. Många titlar kommer ni att känna igen men har ni verkligen läst dem?

Listan innehåller allt från Brott och straff till en barnbok.
Jag som läser så mycket böcker ska erkänna att flera av de listade bäckerna är olästa för min del. Så nu har jag flera boktips för 2016.
bd

Okt 19

Ales stenar

Det närmar sig nobelpriset för varje dag. En av mina favoritdiktare är Anders Österling. Hans ord är som det godaste bakverket för själen. Han skriver så vackert att jag skulle kunna ringa en mäklare i Lomma och flytta direkt till Skåne.

Där kusten stupar mellan hav och himmel
har Ale rest ett jätteskepp av stenar,
skönt på sin plats, när axens ljusa vimmel
med blockens mörka stillhet sig förenar,
en saga lagd i lönn
vid brus av Östersjön,
som ensam vet, vad minnesmärket menar.

För det är just om Skånes underbara natur som Österling ofta återkommer om i sina skrifter. Kanske inte så konstigt eftersom han föddes i Skåne och det var här han kom i kontakt med författare som August Strindberg. Österling föddes 1884 i Helsingborg men växte upp i Malmö. Studierna gjorde han i Lund så han flyttade runt en hel del. Hans far var förläggare åt både August Strindberg och Ola Hansson.

I sluten ordning dessa gråa hopar
stå vakt från hedenhös; och folket säger
att backen spökar – att den gnyr och ropar
i senhöstmörkret som ett krigiskt läger.
Ty mitt i bondens jord
har Ale gått ombord
på dödens skepp, det sista som han äger.

1919 blir Österling chef på Svenska Dagbladet och flyttar därför till Stockholm. Samma år blir han vald till Svenska Akademien. Han är den pesron som suttit längst på plats 18. det var dock först år 1941 som han blev vald till Akademiens ständiga serkreterare.

Storvulen handlingskraft behärskar kullen.
Järn mötte brons, när äventyret hände.
Sjökungens skepp, som sitter fast i mullen,
gör här sin långfärd intill tidens ände.
Det har blott sten till stäv
och moln till segelväv,
men är trots allt de fria skeppens frände.

Som poet och författare har han lämnat efter sig en hel del. Ofta är det romantiska skildringar men även naturskildringar. Han skrev exempelvis om Norrland men det var i Skåne hans hjärta fanns. Det märks tydligt i dikterna. Han vann flera priser.

En brigg på väg till Skagerak och Dover
i disigt fjärran glider tyst om knuten
av närmsta sten, och medan platsen sover
har seglaren tillryggalagt minuten.
I detta skådespel
vet ingen, vilken del
som just förflyter eller är förfluten.

Österling blev riktigt gammal, nästan hundra år. Hans verk lever kvar och beskrivningarna om Skåne är otroliga. För er som vill kunna uppleva Österlen, Ales stenar, Möllan och havet på riktigt så kan jag tipsa er om Landgren.

Kring skepp och gravskepp glittrar böljeskummet
mångtusenårigt och mångtusenmila,
och tiden byter hälsningar med rummet
i seglens rörelse och blockens vila,
och marken strör sin blom
kring stentung ålderdom,
och lärkan slår, och Skånes somrar ila.

hshshhs

Sep 20

Jackie Collins

En författare som betytt mycket för litteraturen är Jackie Collins. Ni kanske inte är beredda att hålla med? Hon är ingen Dostojevskij men jag lovar er att fler har läst hennes böcker.
Hennes bäcker fick benämningen tantsnusk eftersom de inte ansågs fina nog för salongerna. Trots detta har flera av hennes böcker filmatiserats.

Jag vet inte om det är för hon var kvinna som hennes verk nedvärderas. Se som Lisa Marklund eller Camilla Läckberg som manliga kollegor ofta pratar negativt om. Anledningen är att de säljer otroligt många böcker men de anses inte vara mästerverk.

Det är br amed blandad litteratur anser jag. Många orkar inte läsa Dostojevskij utan vill ha en mer lättläst bok. Collins verk tilltalade många och hon sålde mer än 500 miljoner böcker. Inte illa för en som skrev tantsnusk.

Idag gick tyvärr Jackie Collins bort i sviterna av bröstcancer.
dhuhd

Sep 11

Shoppa billigt på nätet

Jag shoppar otroligt mycket på nätet. För fem år sedan handlade jag en bråkdel av alla prylar på internet. Idag är det precis tvärtom. Anledning är att det både är billigare och smidigare. För oss som bor på landet så finns det ju samma utbud som en stad av samma storlek som New York när det gäller shopping.

Trots erfarenhet av handel på nätet så finns det alltid något nytt att lära. Jag skulle beställa hem en bok häromdagen från Cdon.se. Stod och pratade med grannen som också är väldigt intresserad av böcker när hennes dotter utbrister att det finns jättebra rabatter hos dem. Jaha jo säger jag, de brukar alltid vara lägre priser på nätet och dessutom är det hemleverans. Fast nu var det inte riktigt det hon menade. Utan rabattkoder. Jag har hört talas om detta men aldrig förstått vad det innebär. Det finns alltså rabattkoder på nätet som inte ligger på företagets sida. Exempelvis om du ska resa och kollar på SAS, då kan det hända att det finns en rabattkod som innebär ett reapris för just den resan. Dessa reapriser ser du inte när du tittar direkt på SAS hemsida. Jag har verkligen varit dum när det gäller detta. Det finns rabattkoder till alla stora företag. Det är lätt att söka på det. Som i detta fall när jag var ute efter en bok, då skriver jag bara bok i sökfältet. Sedan kommer de upp flera rabattkoder till olika hemsidor som säljer böcker. Fantastiskt! Läs mer här hur det går till väga för att handla billigt på nätet, och hur du hittar dessa rabattkoder!
sgyg